znalezione w Sieci: Zupa gulaszowa JE Ambasador Węgier w Polsce

? Zupa gulaszowa JE Ambasador Węgier w Polsce pani Orsolyi Zsuzsanny Kovács [czyt. Orszojo Żużonno Kowacz] – post z 03-10-2017 r.

Zupa gulaszowa (gulyásleves, czyt. gujaszlewesz) to koronne danie węgierskiej kuchni – tym samym istnieje mnóstwo przepisów na jej przygotowanie i każdy Węgier tworzy tę treściwą zupę nieco inaczej  Jedno jest pewne – takie danie musicie ugotować, jeśli chcecie poznać prawdziwie madziarskie smaki!

Dziś podaję Wam recepturę wyjątkową – tradycyjny przepis rodzinny JE Ambasador Węgier w Polsce (03-10-2017 r.), pani Orsolyi Zsuzsanny Kovács [czyt. Orszojo Żużonno Kowacz], którą możecie podziwiać na zdjęciu z córkami, niezwykle zaangażowanymi w pomoc mamie.

Przepisowi towarzyszy prosty sposób na przygotowanie zacierek, bo Węgrzy nie lubią ograniczać węglowodanów – taką zupę tradycyjnie zagryza się jeszcze białym pieczywem.

Warto pamiętać, że ambasada to nie tylko wielka polityka czy współpraca gospodarcza, ale też kwintesencja tego, co Węgry mają w sobie najlepszego: gościnność i mnóstwo ciekawych tematów do omówienia nad miską wspaniałej gulyásleves  A jeżeli chcielibyście śledzić życie ambasady, to zasubskrybujcie oficjalny profil tej placówki: Ambasada Węgier / Varsói Magyar Nagykövetség.

A teraz zabieramy się za perłę węgierskiej sztuki kulinarnej!

Składniki:
60 dkg pręgi wołowej
60 dkg ziemniaków
2 duże cebule
3 łyżki smalcu
2-3 ząbki czosnku
włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler)
warzywa do smaku (pomidor, zielona papryka)
czerwona papryka w proszku
pieprz, kminek, sól

Zacierki:
1 jajko
½ szklanki mąki
szczypta soli

Przygotowanie:
➡️Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na smalcu na wolnym ogniu, dodać pokrojony w plasterki czosnek, jedynie mieszając go z cebulą. Dodać pokrojone w kosteczkę 2×2 cm mięso, dusić, aż puści sok, następnie go odparować i dołożyć pomidory oraz paprykę, pokrojone w kostkę podobnej wielkości jak mięso. Przyprawić kminkiem, gotować wszystko dalej.
➡️ Gdy papryka się rozgotuje, dodać pokrojoną w kostkę włoszczyznę i dusić wszystko we własnym soku. Posypać papryką w proszku, podlać wodą tylko tyle, ile konieczne jest do przykrycia mięsa i warzyw, dopiero na samym końcu dolewając jej więcej, by otrzymać konsystencję zupy – dzięki temu otrzymamy pełnię smaku.
➡️ Pokrojone w kostkę ziemniaki dorzucić, gdy mięso i warzywa prawie całkiem zmiękną. Przyprawić solą i pieprzem.

➡️Z jajka, mąki i soli zagnieść ciasto zacierkowe i dać mu odpocząć pół godziny, następnie oprószonymi mąką palcami odrywać kuleczki wielkości porzeczki i odkładać na posypany mąką talerz.
➡️ Gdy zupa jest gotowa, wrzucić kluski i gotować ok. 10 minut.

Smacznego! 

za: Anna Butrym „Węgierska randka”: kliknij tu